Salsa

Tečajevi kubanske salse i ostalih karipskih plesova su jedna od glavnih aktivnosti našeg kluba i nešto po čemu smo prepoznati širom Crne Gore i regiona. Trenutno imamo instruktore salse u Podgorici, Budvi i Nikšiću.

Salsa (u prevodu “ljuto začinjeni sos”) predstavlja mješavinu velikog broja uticaja sa svih strana svijeta, kako kad je riječ o salsi kao vrsti muzike, tako i kad je riječ o istoimenom plesu. Najveći uticaj na formiranje prepoznatljivog zvuka i jednog od najpopularnijih plesova sadašnjice (u svojim raznim oblicima) su imali Kubanci, jer je većina plesova od kojih je salsa nastala izvorno kubanska (son, cha-cha-cha, mambo, guaguanco).

Ipak, ime salsa se javlja 60-tih godina u New Yorku, a za razvoj mješavine gore pomenutih vrsta muzike uz primjesu jazz-a odgovorni su (osim Kubanaca) i portorikanski i dominikanski imigranti.


Prepoznatljiva je po jako živoj muzici, karakterističnoj za krajeve iz kojih su njeni korjeni, koja bukvalno pokreće na pokret. Sam ples je veoma zabavan, sa jasno definisanim ulogama za muškarca (koji treba da bude onaj koji vodi, juri i zavodi, trudi se da impresionira damu) i za damu (koja se trudi da je što ženstvenija i da što više motiviše partnera da se trudi oko nje, a sve u cilju njenog ličnog užitka), a energija koja se stvara na podijumu na kom se pleše je neopisiva riječima.

Postoji veliki broj stilova salse, kao muzike i kao plesa. Ono što je kod nas jako popularno je kubanski stil salse, a naši plesači najviše vole da plešu uz malo moderniju varijantu kubanske muzike uz koji se pleše salsa – timbu. Timba je jako dinamična i u sebe inkorporira jako puno drugih muzičkih stilova i pravaca (rumba, reggaeton, orishas), karakteriše je jako puno promjena tempa i breakova (neočekivanih prekida), kao i fenomenalne kulminacije u toku kojih cio orkestar potpuno “otkači”, tjerajući i plesače da rade isto.

U svakom slučaju, s obzirom da salsa nije naročito teška za naučiti, preporučujemo Vam da ništa ne uzimate zdravo za gotovo, već da dođete i sami se uvjerite u istinitost ove priče (makar dijela koji nema veze sa istorijatom), kao i da vidite zašto je salsa toliko popularna u svijetu, a sve više i kod nas.